Mittwoch, 9. November 2016

Servaishulde in Rusland

De Halse cellist François Servais trok regelmatig op concertreis naar Rusland. De Russen zijn hem niet vergeten: naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Servais’ overlijden vonden er in Moskou enkele bijzondere evenementen plaats.
De hulde begon op zaterdag 5 november met een concert in het Central House of Artist Workers. Peter François, voorzitter van de vzw Servais, mocht het concert inleiden. Cellist Michael Alenin bracht het eerste en het derde celloconcerto van Servais. Hij speelde vervolgens de aan Servais opgedragen Sonate voor cello en piano van de Rus Anton Rubinstein. Tot slot werd een video-opname uit 1994 geprojecteerd waarop Alla Vasilieva Rubinsteins eerste celloconcerto speelt. De 85-jarige Alla Vasilieva is een levende legende. Ze studeerde bij Rostropovitsj en heeft de wereld rondgereisd. Zij heeft er haar leerling Michael Alenin toe aangezet om Servais’ composities in te studeren. De dag na het concert was Peter François eregast bij haar thuis.
Op maandag 7 november gaf Peter François een lezing over Servais in de Maimonides Musical Academy, een van de drie conservatoria van de stad. De directrice van de instelling overhandigde een officiële bedankbrief voor de inzet van de vzw Servais in Rusland. Nog een foto:
http://www.editiepajot.com/regios/7/articles/51457

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen