Mittwoch, 19. April 2017

1502 Lembeek Folkloristischer SoldatenumzugOp paasmaandag trekt de eeuwenoude en enige nog bestaande Vlaamse soldatenommegang langs straten, veldwegen en pleinen door Lembeek en omgeving. Het is een combinatie van een religieuze ommegang en een militaire stoet in historische soldatenuniformen. Het geheel maakt het een stukje folklore dat enig is in Vlaanderen.
Lembeek ging  op wandel met zijn patroonheilige Sint- Veroon. De  kasdragers namen aan de kerk van Lembeek het zilveren reliekschrijn op de schouders voor een 18 km. Lange dagtocht langs Klabbeek, Tubeke, Hondzocht en Lembeek.. In hun zog stapten vele honderden bedevaarders mee. Vier soldaten op boerenpaarden zorgden voor de bescherming van relieken en bedevaarders onderweg.
Voor 7 uur moesten zo een 700 mannen gewekt worden, want om 7.30 uur moesten ze in slagorde staan. Burgemeester Pieters wenste de manschappen een goede tocht toe en leden van de Carabiniers, Soldatenclub Congo, de cavallerie en de Etat-Major die verschillende jaren meegaan kregen er een onderscheiding opgespeld.
Gedurende de hele paasmaandag stappen vier militaire korpsen langs Lembeek, Klabbeek, Tubeke en Halle. Elk heeft zijn eigen weg om er te geraken. De Carabiniers dragen uniformen uit 1885. De cavalerie draagt het gidsenuniform uit 1896 en bestaat uit tientallen ruiters en zijn vergezeld van een muziekkapel te paard. De "Etat-Major" van Lembeek werd opgericht in 1920 en bestaat uit een veertigtal ruiters die alleen een officiersuniform dragen. De jongste groep is soldatenclub Congo. Zij dragen een uniform van grenadiers, en zijn met hun 265 manschappen ook de grootste groep. Volledig verslag en alle foto’s:
https://editiepajot.com/regios/7/articles/53878

Nadja zegt: Een heuse documentatie! Met Dank aan Editiepajot.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen