Mittwoch, 17. Mai 2017

1500 Halle - Al meer dan 1000 bezoekers voor cello-expo vzw Servais

De vzw Servais organiseert in Flagey een tentoonstelling over de Belgische Celloschool. Er zijn talrijke unieke items te zien uit de Servaiscollectie van den AST en de vzw Servais. De tentoonstelling startte op 10 mei en kreeg op vier dagen tijd al meer dan duizend bezoekers over de vloer.
Al meteen bij het binnenkomen werd hun aandacht getrokken door een groot paneel met een ‘stamboom’ van de celloleraars in de Belgische Conservatoria van 1827 tot nu. Heel opvallend is de cruciale rol die drie Hallenaren in de Belgische cellogeschiedenis hebben gespeeld: François Servais, Joseph Servais en Edouard Jacobs. Zij komen dan ook uitgebreid aan bod. Ook heel wat andere tentoongestelde stukken leggen een link met Halle. Vooraanstaande Belgische cellisten, die zelf ook voorkomen op de expo, kwamen al een kijkje nemen: Roel Dieltiens, Marie Hallynck, Didier Poskin, Carlo Schmitz, Viviane Spanoghe, ….
De expo is nog te bezichtigen tot 20 mei, dagelijks van 14 tot 22 uur in Flagey, Heilig-Kruisplein in Elsene. Op datzelfde moment vindt er de halve finale plaats van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello.
Voor wie er niet geraakt, is het boek ‘De Belgische Celloschool’ van Peter François een aanrader. Het geeft een bijzonder rijk geïllustreerd overzicht van 9 generaties Belgische cellisten. Het Halse muziekleven en de Halse cellisten komen haast op elke bladzijde ter sprake. Het boek is te koop via de vzw Servais (ook op www.servais-vzw.org ), den AST en het Toerismekantoor op de Halse Grote Markt.
https://editiepajot.com/regios/7/articles/54404

Nashenka zegt: De vzw Servais is bijzonders actief, tot in de VR China, proficiat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen