Montag, 10. Juli 2017

1500 Halle vzw SERVAIS trok naar Oekraïne

De vzw Servais zet sterk in op de internationale promotie van Servais, zeker in steden waar Servais zelf ooit geweest is. Peter François trok naar Oekraïne op uitnodiging van de Oekraïense Ambassade te Brussel. Ambassadeur Mykola Tochytskyi en zijn echtgenote Tamara Tochytska zijn bijzonder behulpzaam geweest.
In Lviv bezocht Peter François het voormalige Deutsches Theater en het Stadhuis, twee plaatsen waar de Halse cellist heeft opgetreden. Hij had een vruchtbaar onderhoud met de rector en de vice-rector van de Musical Academy. Docente muziekgeschiedenis Lubov Kyyanovska legde uit dat Servais zeer gekend en gewaardeerd was in Oekraïne en dat zijn concerten een diepe indruk nalieten, onder meer bij ‘s lands beroemdste dichter Taras Sjevsjenko, die lovend over hem schreef. De Muziekvereniging van Galicië bezorgde hem in 1860 een erediploma, een eer die slechts aan de allergrootste musici te beurt is gevallen. In de bibliotheek van de instelling zijn een veertigtal composities van Servais bewaard gebleven.
In Kiev werd Peter François hartelijk ontvangen door vice-rector professor Volodymyr A. Buhrov van Taras Shevchenko National University. De ‘Salle de l’Université’ waarin Servais met veel succes optrad, bestaat nog steeds. Servais gaf ook concerten in de ‘Salle des contrats’ en ook die bestaat nog. Een bijzondere ontmoeting was er ook met Alexander Piriyev, een cellist die Servais’ Souvenir de Spa al in Kiev gespeeld heeft en zeer actief is als concertorganisator. Ook met de rector en enkele docenten van de National Pedagogical Dragomanov University was er een interessant gesprek. Peter François sprak in Kiev ook met Luc Jacobs, de Belgische ambassadeur in Oekraïne, en met Vladimir Sheiko, directeur van de National Radio Company of Ukraine en chef-dirigent van het Ukrainian Radio Symphony Orchestra.
In Zitomir tot slot was er een gesprek met Petro Datsenko, algemeen directeur van de Filharmonie van Zitomir, gevestigd in het theater waar Servais mogelijk heeft opgetreden.
Zowel in Lviv als in Kiev rijpen nu plannen om met Servais’ muziek aan de slag te gaan en in beide steden heeft men interesse om Servais’ aanwezigheid nader te onderzoeken. Foto’s: https://editiepajot.com/regios/7/articles/55174 

Nashenka zegt: Hierdoor kon ik mijn kennis aardrijkskunde van Oekraïne benutten. vzw Servais is een  voorbeeldige dynamische vereniging ;-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen